Tekstvak: DE KOEIEN

Onze hoofdtak
Hoewel de zorgtak een belangrijke plaats inneemt op de boerderij, is de hoofdtak het fokken van Franse vleeskoeien. Momenteel hebben wij circa 25 vleeskoeien van het “Blonde d’Aquitaine” ras op het bedrijf staan.

De dagelijkse werkzaamheden
Het houden van koeien brengt behoorlijk wat werk met zich mee. Zo worden de koeien meerdere keren per dag gevoerd, moeten de koeienschuren worden uitgemest en moeten de voer– en strokarren regelmatig worden bijgevuld. Deze algemene dagelijkse verzorging van de koeien wordt gedaan door de begeleiding van de zorgboerderij, waarbij de zorgvragers ook een handje mogen toesteken.

Maar de dagelijkse verzorging is niet het enige…
Bij het fokken van koeien horen natuurlijk ook de kalfjes!
Zodra de koeien ‘zwanger’ zijn duurt het zo’n negen maanden voordat de koe een kalfje ter wereld brengt. Als het eenmaal zo ver is dan is het altijd weer een prachtig gezicht om de pas geboren kalfjes te bewonderen en te zien groeien.

De koeien en de zorgvragers
De zorgvragers maken door hun aanwezigheid het hele proces mee van moederkoe tot kalf tot het groot worden ervan. Ook brengt het veel plezier met zich mee wanneer er een kalf per ongeluk is ontsnapt en deze het terrein gaat verkennen…

Kortom: koeien (ver-)zorgen voor veel en leuk werk!

Op de boerderij worden Franse vleeskoeien gefokt